Asansör Çeşitleri Nelerdir?
Asansörler kendi içlerinde hızına ve amacına göre sınıflandırılmaktadır. Her asansör çeşidi de kendi içinde aynı standartlara sahip olmaktadır.
Asansör yönetmeliği kapsamında;
Binalarda kullanılan asansörler;
100-180-240-320-400-630-1000 kg arasında değişmektedir.
Bina dışında kullanılan taşıma asansörler;
630-800-1000-1200-1600 kg arasında değişmektedir.
Sağlık sistemlerinde kullanılan asansörler;
1600-2000-2500 kg arasında değişmektedir.
Asansörlerin hızı ise;
0,63 m/sn – 1 m/sn – 1,6 m/sn – 2,5 m/sn – 2,5 m/sn arasında değişmektedir.
1. İNSAN ASANSÖRÜ
Genelde; AVM lerde, konutlarda, otel gibi yerlerde kullanılır. 3 kişiden 19-20 kişi alacak kapasitededir. 320-400 kg kapasiteli yalnızca insan taşımak için kullanılan küçük kabine sahip asansörler, 630 kg kapasiteli insan, tekerlekli sandalye, çocuk arabası taşımakta kullanılan orta boy kabine sahip asansörler olarak imal edilir.
Modern tip insan asansörü kapıları tam otomatik ve yarı otomatik seçeneklere sahiptir. Kayan kapı tipi ve katlanır kapı tipinde olduğunu belirtebiliriz.
Genel Kullanım Alanları
- Konutlar
- AVM ler
- Oteller
- Hastaneler
- İş merkezleri
- Sinemalar
- Spor salonları
- Okullar
- Restaurantlar
- Üniversiteler
Genelde bu gibi alanlarda insan asansörü kullanılmaktadır.
2.ENGELLİ (ÖZÜRLÜ) ASANSÖRÜ
Engelli kişilerin merdiven ya da yüksek yerlere kolayca ulaşabilmesi açısından merdiven ya da platform şekilde yapılır. Merdiven kenarına bağlanan düzenek ile karlar arası inip çıkmayı kolaylaştıran asansörlerdir. Merdivenlerde uygulanan ve kısa mesafelerde dikey platformda çalışan çeşitleri de bulunmaktadır.
Genel Kullanım Alanları
- İş yerleri
- Evler
- Villalar
- Tramvay, metro gibi ulaşım araçlarının durakları
Gibi yerlerde engelli asansörü bulunmakta ve kullanılmaktadır.
3.YÜK ASANSÖRÜ
Taşınması gereken yüklerin şahıs ile beraber taşınması amacı ile kullanılır. Bu tür asansörlerde önemli olan yük taşıma kapasitesidir. Bu yüzden yük kapasitesini artırmak adına palanga sistemler kullanılır. Özellikle de inşaat işlerinde, yük taşımada ve boşaltmada, kule vincin giremediği alanlarda kullanılır. Sökülerek takılması kolaydır. Yük platformu yalnızca yük taşımak adına kullanılır. Asansör içine yolcunun binemeyeceği özel kumanda sistemi vardır. AVM lerde ve fabrikalardaki yük taşıma asansörü kapasitesi; asansör üreten firmalar tarafından 500 kg ile 13.000 kg arasında imal edilmektedir.
Genel Kullanım Alanları
- İnşaatlarda
- Çimento fabrikalarında
- Depolarda
- Fabrikalarda
- Otoparklarda
Bu gibi alanlarda kullanıldığı görülmektedir.
4.HİDROLİK ASANSÖR
Yoğun olmayan kullanımlarda, makine dairesinin yukarıda yapılamadığı yerlerde yapılmaktadır. Makine dairesi gibi ilk durak düzeyinde bulunmaktadır. Yük asansörleri için uygulanmaktadır. Kapasiteleri 4 ile 60 kişi arasındadır. Ayrıca hızı da 0,63 m/sn kadardır. Hidrolik asansörler elektrikle tahrik eden, hidrolik sistemi pompa ile etkileyen, kabinin taşıma işlemini yapmakta olan, direk ya da dolaylı olarak etkilemekte olan asansörlerdir. Bu tür asansörlerde aşağı yön hareketi kabinin kendi ağırlığı ile gerçekleşmektedir.
Genel Kullanım Alanları
- Tadilat yapılan binalarda
- Evlerde
- Panoramik asansör olarak AVM lerde
Genelde bu gibi yerlerde hidrolik asansör kullanılmaktadır.
5.SEDYE (HASTA) ASANSÖRÜ
Sedye ve hastayla birlikte gelen refakatçiyi taşıyacak kapasitede olan asansörlerdir. Hastanın konforu için aydınlatma ve estetik açısından son teknoloji ile düzenlenir. Sedyenin asansöre giriş ve çıkışı sırasında sedyenin sarsılmaması adına karlarda hassas bir kabin ayarı yapılmaktadır. Asansörün hızı ise hastanın acil durumunu göz önünde bulundurularak, asansörde geçirecek vakti en aza indirecek şekilde ayarlanır. Hastalarda hijyen sağlığı önemli olduğu için paslanmaz maddeler seçilmeli ayrıca anti bakteriyel önlem de alınmalıdır. Elektrik kesintisi gibi durumlara karşı da yine gereken tedbirlerin alınması gerekir. Butonların yeri diğer asansör çeşitlerine göre daha da aşağıdadır. Kapılar ise normalinden daha geniştir. Genelde sedyelerin ölçülerine göre yapılır. 1600-2500 kg arası taşıma gücüne sahiptir. 0-0,40 m/sn. den 3 m/sn. ye kadar hızları da bulunmaktadır.
6.ARAÇ ASANSÖRÜ
Yük taşıma kapasitesi 2,5 ile 8 ton arasıdır. Artış gösteren araçların otopark sorununu azaltmaktadır. Bina üstleri ve bodrum katları bu asansörler sayesinde otopark olarak kullanılabilir. Asansör yönetmeliği kapsamında kapalı kabin olarak tasarlanmakta olan araç asansörlerinde kabin kapısının olması şarttır.
Genel Kullanım Alanları
- Otomotiv firmalarında
- Otoparklarda
- Araç servislerinde
- Binalarda otopark için alanın yetersiz olduğu durumlarda
Genel olarak bu gibi alanlarda kullanılmaktadır. Yerden tasarruf amacı ile de kullanılabileceğini belirtebiliriz.
7.PANAROMİK ASANSÖR
Bu tip asansörlerin özelliği yan ve arka cephenin camdan imal edilmiş olmasıdır. Camlarla kaplı olması sebebi ile hem gösterişlidir hem de konforludur. Yapıların mimarisine göre tahrik düzeni hidrolik ve elektrik imal edilebilir. Genelde hızı 0,63 m/sn. den 2,5 m/sn. ye kadar çıkabilmektedir. 4 ile 20 kişi taşıma kapasitesindedir. 640 kg ile 5000 kg ve üzeri kapasitelerde olabilmektedir.
Genel Kullanım Alanları
- Açık havada
- AVM lerde
- Tren istasyonlarında
Genelde bu gibi alanlarda daha çok kullanılmaktadır.
8.MAKİNE DAİRESİZ ASANSÖR
Talep edilen taşıma kapasitesine göre imal edilmektedir. Özellikle de yolcu trafiğine sahip ve daha yüksek ticari binalarda, inşaatçılar, bina sahipleri ve tasarımcılar için yapılan asansördür.